Metoda sous vide

Sous vide to obecnie coraz to bardziej popularna metoda gotowania. Coraz częściej wykorzystuje się ją w renomowanych restauracjach oraz knajpach, ponieważ pozwala na przygotowanie wykwintnych dań o niepowtarzalnym smaku. Metoda sous vide pozwala na zachowanie odpowiednich walorów potrawy, a także występujących w niej witamin oraz minerałów.

Metoda sous vide polega na zamknięciu żywności w szczelnej plastikowej torebce próżniowej oraz następnie umieszczenie jej w kąpieli wodnej lub parowej. Niezbędne jest ustalenie dokładnej temperatury przygotowania dania – w zależności na przykład od rodzaju mięsa. Potrawy przygotowuje się w niższej temperaturze niż ma to miejsce w tradycyjnych sposobach gotowania oraz przygotowuje się je nieco dłużej. Dzięki temu wszystkie potrawy przygotowane za pomocą metody sous vide charakteryzują się nie tylko innym aromatem i smakiem, ale również innym wyglądem.

Wśród sprzętu, który jest wymagany, aby przygotowywać potrawy w technice sous vide wyróżnia się przede wszystkim urządzenie, które pozwala na podgrzewanie oraz utrzymanie określonej temperatury wody. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się polecany wśród najlepszych pracowników kuchni cyrkulator sous vide Stalgast. Chcąc przygotować takie potrawy w domowym zaciszu można również wykorzystać popularny już wolnowar – jest on jednak zdecydowanie mniej precyzyjny niż cyrkulator, a przygotowanie za jego pomocą potraw może okazać się o wiele bardziej skomplikowane niż z użyciem profesjonalnie stworzonych do celu urządzeń.

Bogaty wybór urządzeń do gastronomii znajdziesz w sklepie internetowym Gastrosklep.

Sprawdź super hit: frytkownice gastronomiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × dwa =