W Polsce jednym z najpopularniejszych napojów gorących jest czarna herbata, często słodzona, czasami podawana z mlekiem jako bawarka, a zimą z miodem i plastrami cytryny bądź pomarańczy. Ten najbardziej popularny rodzaj herbaty zdecydowanie dominuje, przez co często nie mamy świadomości, jak duży wybór różnego rodzaju naparów możemy znaleźć na półkach sklepowych. Nie wiemy też jak je parzyć i podawać, a orientalne herbaty mogą być świetnym urozmaiceniem – zaserwowane do śniadania rozgrzeją, a wieczorami pozwolą się wyciszyć. Na jakie rodzaje warto więc zwrócić uwagę?
Obok herbaty czarnej całkiem lubianym gatunkiem jest także herbata zielona. Kojarzy się ona ze zdrowym odżywianiem, a niektórzy twierdzą, że wspomagania proces odchudzania i ma wiele innych korzystnych właściwości. Pamiętajmy jednak, że zielona herbata nie lubi zaparzania wrzątkiem – powinniśmy zalewać ją wodą o temperaturze ok. 85 stopni, by nie wydobywać z liści goryczki.
Herbata czerwona (pu-erh) cechuje się charakterystycznym smakiem, a na rynku znajdziemy też warianty aromatyzowane o smaku pomarańczy, imbiru czy egzotycznych owoców. Wspomaga trawienie, więc będzie doskonałym zakończeniem dwudaniowego obiadu.
Herbata oolong, znana też jako niebieska herbata, jest za to propozycją dla tych, którzy lubią wypić gorący napar tuż przed snem, gdyż ma w sobie niewiele kofeiny. Ciekawe smaki oolong znajdziemy tutaj: https://eherbata.pl/herbaty-30/oolong-12/, różnią się one między sobą także stopniem utlenienia, więc warto spróbować różnych wariantów i wybrać swój ulubiony.