Na rynku istnieje wiele różnego typu knajp, pubów i restauracji. Niektóre z nich cieszą się bardzo dużym uznaniem i popularnością oraz wprost nie mogą opędzić się od klientów, a inne – nawet te w potencjalnie dobrych lokalizacjach i ładnym wnętrzu – ledwo zdołają każdego miesiąca opłacić czynsz i pracowników. Od czego więc zależy prestiż i renoma restauracji? Jak się okazuje, wpływa na to wiele czynników.
Przede wszystkim bardzo ważną kwestią jest odpowiednie wyposażenie restauracji, które pozwalają na przygotowywanie różnorodnych potraw i zapewnienie im optymalnej dawki dobrego smaku oraz wyglądu. Dobrej jakości wyposażenie kuchenne (np. profesjonalne garnki, różnego typu patelnie) pozwala również na szybsze przygotowywanie poszczególnych potraw, co jest bardzo ważne w kontekście bardzo dużego ruchu. Z pewnością pomocny jest również specjalistyczny sprzęt AGD oraz akcesoria (które różnią się od tych standardowych, jakie są w większości polskich domów przede wszystkim funkcjonalnością oraz wielkością).
W restauracji przydadzą się m.in. kuchenki mikrofalowe, piece (np. do wypieku pizzy czy mięsa) oraz płyty gazowe czy elektryczne. Dbając o prestiż restauracji, nie można także zapomnieć o innych czynnikach – wnętrze powinno być dobrze urządzone i zachęcające do odwiedzin oraz przede wszystkim czyste i zadbane. Dużą rolę odgrywa także obsługa – powinna być uśmiechnięta oraz miła dla klienta, a także znać dokładnie ofertę i menu proponowane w restauracji.