Filiżanka dobrej kawy to nieodłączny element dnia. Warto więc zadbać o to, by była ona smaczna i aromatyczna, tak by czerpać jak najwięcej przyjemności z tej chwili. Jednak przygotowanie kawy, której smak będzie Cię zachwycał wcale nie jest najłatwiejszym zadaniem.
Pierwszym krokiem do zaparzenia kawy jest wybór ziaren. Większość ludzi woli ciemne ziarna od jasnych, ponieważ mają one więcej smaku. Wiele zależy również od miejsca, w którym zakupisz kawę. Dobrym rozwiązaniem będzie na przykład sprzedający pyszną kawę sklep internetowy czy też lokalna kawiarnia. Poziom palenia zależy od osobistych preferencji, więc eksperymentuj, aż znajdziesz typ, który najbardziej Ci odpowiada.
Następnie należy wybrać metodę parzenia: ekspres przelewowy czy może prasa francuska?
Ekspresy przelewowe są obecnie najbardziej rozpowszechnionym typem urządzenia, ponieważ są łatwe w użyciu i dostępne w każdym sklepie. Można znaleźć różne rodzaje ekspresów w różnych przedziałach cenowych, jednak wszystkie one wykonują zasadniczo tę samą czynność: zalewają gorącą wodą zmielone ziarna, które zostały umieszczone w koszyku z filtrem w górnej części urządzenia. Ważne jest, aby do tego typu zaparzacza używać przefiltrowanej wody – niefiltrowana może zawierać minerały, które będą psuły smak naszej kawy.
Prasa francuska to tradycyjny sposób parzenia kawy, wykorzystujący tłok do wciągania fusów do filtra. Jest to również jeden z najbardziej przystępnych sposobów parzenia kawy w domu, który nie wymaga dostępu do prądu.