Insekty bardzo często pojawiają się w domach oraz w miejscach magazynowania produktów spożywczych. Mogą całkowicie zniszczyć jedzenie oraz je zanieczyścić swoimi odchodami. Ze szkodnikami spiżarni należy walczyć za pomocą sprawdzonych i skutecznych środków. Niebezpiecznymi owadami są wołki — to chrząszcze o charakterystycznej budowie ciała. Mają niewielkie rozmiary i specyficzny aparat gębowy w postaci ryjka. Wołki często pojawiają się w domach, mogą zasiedlać mąkę oraz inne produkty zbożowe.
Wołek zbożowy to najbardziej znany przedstawiciel tego rodzaju. Owad jest niewielki i często można go spotkać w spichlerzach oraz w magazynach. Zwalczanie wołków polega na stosowaniu insektycydów, czyli środków ochrony roślin. Duże znaczenie w ochronie żywności przed wołkami ma również profilaktyka. Należy stosować monitoring pojawiania się szkodników, częste kontrole oraz nie pozostawiać resztek jedzenia. Częste zabiegi higieniczne znacznie ograniczają pojawianie się insektów w domach. Insektycydy to skuteczny sposób na pozbycie się szkodników z ogrodu, preparaty działają na wiele gatunków insektów, przez co chronią rośliny ozdobne oraz uprawy przed zniszczeniem.