Frytkownice jak i kruszarki do lodu to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Jakie mają zastosowanie i na co zwracać uwagę przy ich wyborze?
Większość restauracji i barów szybkiej obsługi w swoim menu oferuje frytki. Nie każdy wie, że we frytkownicy można ugotować pierogi, usmażyć mięso lub rybę w panierce. Frytkownice w gastronomii powinny cechować się dużą pojemnością i wysoką mocą, by w krótkim czasie móc podgrzać fryturę do odpowiedniej temperatury. Gastronomiczne frytkownice mogą być jedno lub wielokomorowe. Wybór pojemności i liczby komór zależy jedynie od naszych preferencji. Wielofunkcyjne modele nie tylko smażą, lecz odmrażają, pieką i grillują. Na rynku dostępne są frytkownice elektryczne, beztłuszczowe lub z obrotowym koszem. Większość urządzeń ma możliwość wyjęcia zbiornika z olejem bez wyciągania grzałki i kranik do spuszczania oleju ze zbiornika co umożliwia szybsze czyszczenie.
Na podstawowe wyposażenie gastronomii składają się również kruszarki do lodu. Dzięki nim można przygotować koktajle, drinki, mrożone kawy i inne napoje. Taki urządzenie pozwala na szybkie pokruszenie pożądanych ilości lodu i jest nieocenionym sprzętem barmanów, pozwalającym im na wydajniejszą i bardziej efektywną pracę, by zadowolić najbardziej wymagających klientów. Przy wyborze kruszarki do lodu warto zwrócić uwagę na moc urządzenia oraz tworzywo, z jakiego wykonane są noże do kruszenia. Do wyboru mamy kruszarki ręczne i elektryczne.
Dostępnych jest wiele wariantów tego jak i powyższego urządzenia. W zależności od rozmiarów i potrzeb można dobrać model idealny do indywidualnych wymagań.