Wina naturalne to wina, które powstają przy minimalnej interwencji. Termin ten został po raz pierwszy użyty przez Julesa Chauveta w latach 20. XX wieku, a następnie spopularyzowany przez Franka Schoonmakera w książce The Art of Wine w 1956 roku.
Naturalni winiarze dążą do tego, aby wino naturalne online było jak najbardziej zbliżone do ich naturalnego stanu poprzez ograniczenie lub wyeliminowanie stosowania środków chemicznych takich jak dwutlenek siarki, azot i komercyjne drożdże.
W niewielkim stopniu stosują również środki klarujące, takie jak białka jaj lub kazeina – białko pochodzące z mleka. Niektóre wina naturalne nie przechodzą również fermentacji malolaktycznej. Zamiast tego poddaje się je refermentacji w butelce, która może wytworzyć dodatkowe związki smakowe zwane lotnymi fenolami, które przyczyniają się do aromatu i smaku wina.
Wino naturalne online powstaje przy minimalnej interwencji i przy wykorzystaniu ekologicznych lub biodynamicznych metod uprawy. Produkowane są również bez dodatku siarczynów.
Siarczyny są dodawane do większości win jako środek konserwujący, ale mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, więc wino naturalne online ich nie zawiera.
Najczęstszym określeniem degustacyjnym używanym do opisania tego stylu jest „wytrawne”. Nie jest to jednak takie proste, ponieważ istnieje kilka różnych rodzajów wytrawności: