Wino naturalne, czyli jakie? Skąd bierzemy najwyższej jakości wino?

Wino naturalne, czyli jakie? Skąd bierzemy najwyższej jakości wino?
sposob-na
Zdrowie i medycyna
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wina naturalne to wina, które powstają przy minimalnej interwencji. Termin ten został po raz pierwszy użyty przez Julesa Chauveta w latach 20. XX wieku, a następnie spopularyzowany przez Franka Schoonmakera w książce The Art of Wine w 1956 roku.

Chemii mówimy: Nie!

Naturalni winiarze dążą do tego, aby wino naturalne online było jak najbardziej zbliżone do ich naturalnego stanu poprzez ograniczenie lub wyeliminowanie stosowania środków chemicznych takich jak dwutlenek siarki, azot i komercyjne drożdże.

W niewielkim stopniu stosują również środki klarujące, takie jak białka jaj lub kazeina – białko pochodzące z mleka. Niektóre wina naturalne nie przechodzą również fermentacji malolaktycznej. Zamiast tego poddaje się je refermentacji w butelce, która może wytworzyć dodatkowe związki smakowe zwane lotnymi fenolami, które przyczyniają się do aromatu i smaku wina.

Nie tworzy się samo, w swoim tempie

Wino naturalne online powstaje przy minimalnej interwencji i przy wykorzystaniu ekologicznych lub biodynamicznych metod uprawy. Produkowane są również bez dodatku siarczynów.

Siarczyny są dodawane do większości win jako środek konserwujący, ale mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, więc wino naturalne online ich nie zawiera.

Najczęstszym określeniem degustacyjnym używanym do opisania tego stylu jest „wytrawne”. Nie jest to jednak takie proste, ponieważ istnieje kilka różnych rodzajów wytrawności:

  • Aromatyczna wytrawność – to jest to, co większość ludzi myśli, gdy słyszy wytrawność.
  • Susz garbnikowy – taniny nadają winom czerwonym strukturę i odczucie w ustach, ale zbyt duża ich ilość może sprawić, że będą one miały gorzki lub cierpki smak (zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do picia czerwonego wina).
  • Wiele więcej! Jednak jest ich tyle, że nie sposób byłoby opisać wszystko w jednym artykule, dlatego zapraszamy do poszukiwań literatury!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Mosiądz i mleczne szkło – kilka słów o modzie na styl retro
Mosiądz i mleczne szkło – kilka słów o modzie na styl retro
Właściwie w każdej dziedzinie życia, w której mamy do czynienia z designem i sztuką użytkową, natknąć się możemy na różne […]
System Adidas Boost – czym się charakteryzuje?
System Adidas Boost – czym się charakteryzuje?
Adidas Boost to technologia amortyzacji stosowana w butach sportowych do biegania i treningu. Boost został wprowadzony w 2013 roku przez […]
Ostatnie wpisy