Kawa jest popularnym napojem od tysięcy lat. Pierwsze odnotowane użycie kawy jako napoju leczniczego miało miejsce w X wieku w Arabii. Obecnie kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie.
Kawa zawiera ponad 1000 związków, w tym przeciwutleniacze, które, jak się uważa, przyczyniają się do jej korzyści zdrowotnych.
Korzyści zdrowotne płynące z picia zestawów kaw są ogromne i obejmują:
Ostatnie badanie wykazało, że spożywanie czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie może obniżyć ciśnienie krwi nawet o 5 mm Hg u osób z nadciśnieniem (wysokie ciśnienie krwi). Inne badanie wykazało, że picie pięciu filiżanek kawy bezkofeinowej dziennie może również nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi.
Kilka badań powiązało umiarkowane spożycie kawy z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i poprawą wrażliwości na insulinę u osób z cukrzycą typu 2. Przegląd z 2016 roku wykazał również, że wyższe spożycie kawy było związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, choć większe i częstsze spożycie było związane z większą redukcją ryzyka.
W dużym badaniu z 2017 roku stwierdzono, że osoby, które piły dwie do trzech filiżanek dziennie, miały około połowę ryzyka rozwoju choroby Parkinsona lub rozwinięcia jej objawów w porównaniu z osobami, które piły mniej niż jedną filiżankę tygodniowo.