Jest kilka rzeczy, które zawsze należy kupować w sklepie spożywczym, a także kilka takich, które najlepiej kupić gdzie indziej. Oto krótki przewodnik, który pomoże Ci poruszać się po korytarzach sklepu spożywczego.
Produkty spożywcze, które warto kupować w sklepie spożywczym
Większość owoców i warzyw najlepiej kupować w sklepie spożywczym, nie dlatego, że są świeższe, ale dlatego, że łatwiej je prawidłowo umyć. Nie chcesz ryzykować, że kupisz owoce od sprzedawcy, który mógł je dotykać brudnymi rękami, więc warto zapłacić więcej za zakupy, jeśli możesz uniknąć takiej możliwości.
To samo dotyczy mięsa i ryb – mogą być trudne do wyczyszczenia w domu, więc najlepiej kupić je już oczyszczone, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia. Jeśli zamierzasz gotować własne jedzenie, to sensowne jest kupienie tych rzeczy na surowo i ugotowanie ich samodzielnie. Ale jeśli polegasz na restauracjach lub jedzeniu na wynos, wtedy będziesz chciał pominąć ten krok całkowicie.
Ser i mleko to dwa produkty mleczne, które prawie zawsze powinny być kupowane w sklepie spożywczym, a nie na rynku rolniczym lub w innym lokalnym źródle, gdzie higiena może może być problemem. Jeśli kupujesz ser, który jest już wstępnie pokrojony, zazwyczaj dobrze jest wybrać to, co jest najtańsze na półce. Ale jeśli kupujesz całe kręgi sera i planujesz je pokroić samodzielnie, to sensowne jest kupienie ich w sklepie spożywczym, gdzie prawdopodobnie będą bardziej spójne pod względem jakości niż na rynku rolnym lub w innym lokalnym źródle. Inne produkty mleczne, takie jak jogurt i masło są również bezpiecznymi wyborami do zakupu w sklepie spożywczym.