Osoby walczące z nadwagą lub po prostu chcące zrzucić kilka kilogramów, często decydują się na dietę beztłuszczową lub niskotłuszczową. Wynika to z faktu, że wiele osób właśnie w tłuszczu upatruje źródła swoich problemów z wagą. Eliminacja tłuszczu z diety niestety nie przyniesie pożądanych efektów a dodatkowo przysporzyć może wielu problemów zdrowotnych. Tłuszcz bowiem, podobnie jak węglowodany oraz białko, jest podstawowym elementem żywienia, niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu.
Wysokiej jakości tłuszcze, takie jak te znajdujące się w orzechach, ziarnach słonecznika czy dobrej jakości oliwie dostępnej między innymi na stronie: https://oliwaimiod.com/, spełniają kilka bardzo ważnych funkcji takich jak: regulacja cholesterolu we krwi, wsparcie układów nerwowego i krwionośnego oraz udział w procesie wchłaniania przez organizm mikro i makroelementów takich jak np. witaminy. Tłuszcze zwiększają również sytość posiłków, dzięki czemu szybciej możemy nimi zaspokoić głód i pozostać przy mniejszej porcji. Eliminacja z diety dobrych źródeł tłuszczy może mieć więc negatywne skutki dla naszego samopoczucia psychicznego, kondycji np. naszej skóry i włosów oraz naszej wydolności fizycznej. Brak tłuszczu w diecie paradoksalnie napędzać będzie uczucie głodu i zmuszać do podjadania między posiłkami. Kluczem do prawidłowej wagi i zdrowia jest więc zbilansowana dieta oparta na posiłkach zgodnych z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym i na zachowaniu właściwych proporcji między węglowodanami, białkiem oraz zdrowymi tłuszczami.