Czarny bez wpływa pozytywnie na nasz organizm na wiele różnych sposobów. Wzmacnia odporność, działa oczyszczająco, chroni naczynia krwionośne oraz błony śluzowe dróg oddechowych. Należy jednak pamiętać o tym żeby nie zjadać surowych kwiatów lub owoców bzu. Wyłącznie poddane obróbce termicznej są odpowiednie do spożycia. Zatem, aby w pełni korzystać z tych prozdrowotnych właściwości czarnego bzu warto włączyć do swojej diety soki i syropy przygotowane z jego kwiatów oraz owoców. Oto nasze propozycje.
Działa odtruwająco, wzmacniająco oraz przeciwwirusowo. Jest stosowany jako środek przeciwgorączkowy oraz wzmacniający naczynia krwionośne. Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu działając moczopędnie. Pomaga w leczeniu cukrzycy, otyłości, oraz chorób układu krążenia. Ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Sok z czarnego bzu obniża także poziom cukru, cholesterolu i lipidów we krwi. Aby wykonać sok potrzebujemy 4 szklanki wody, 4 szklanki cukru oraz 4 kg owoców. Owoce myjemy i oczyszczamy. Zalewamy wodą z cukrem. Gotujemy przez dwie godziny do zgęstnienia. Odcedzamy i gotujemy przez godzinę. Gorący sok rozlewamy do butelek.
Kwiaty bzu czarnego przyśpieszają przemianę materii, łagodzą stany zapalne skóry oraz uśmierzają bóle głowy. Stosowanie syropu pozwoli nam ustabilizować krwiobieg, usunąć wolne rodniki z organizmu oraz wzmocnić odporność. Czarny bez zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie oraz obniża ciśnienie. Do przygotowania syropu potrzebujemy 2 litry wody, 2 kilogramy cukru, sok z 5 cytryn oraz 40 baldachów kwiatów czarnego bzu. Kwiaty oddzielamy od łodyżek i zalewamy wrzątkiem. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Potem przecedzamy, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Ważne, aby nie gotować syropu a jedynie doprowadzić go do wrzenia. Gotowy, jeszcze gorący syrop przelewamy do buteleczek.