Święconka wielkanocna to bardzo stara tradycja. Kiedyś ludzie święcili wszystkie pokarmy, które miały znaleźć się na stole w Wielką Niedzielę, obecnie jest to rytuał symboliczny, a każdy z nas przynosi jedynie małą cząstkę świątecznej uczty w niewielkim, zgrabnym koszyczku. Jego zawartość może się minimalnie różnić w zależności od regionu Polski, jednak są pewne produkty podstawowe uważane za elementy obowiązkowe. Należy do nich chleb, jajko, będące symbolem życia, sól, wędlina, baba wielkanocna i baranek. Oczywiście ilość smakołyków w naszym koszyku może być większa, jednak tych nigdy nie powinno zabraknąć. Całość możemy udekorować gałązkami bukszpanu oraz chorągiewką z motywami nawiązującymi do świąt.
Zwierzątkiem kojarzonym przez dzieci z Wielkanocą jest zajączek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazł się on obok tradycyjnego baranka. Najlepszym pomysłem będzie zakupienie wersji jadalnej tych postaci. Czekoladowe figurki będą pięknie się prezentować w koszyczku, a maluchom sprawią wiele smakowitej radości. Jajka możemy przyozdobić za pomocą naturalnych barwników jak np. cebula. Osoby obdarzone talentem plastycznym, przy pomocy farb spożywczych wyczarują małe arcydzieła w postaci pisanek. Wspaniałą ozdobą święconki jest także efektowny mazurek udekorowany bakaliami, lukrem albo kajmakiem. Babka wielkanocna natomiast ładnie będzie wyglądać, jeśli upieczemy ją w formie w postaci wielkanocnego kurczaka. Takie akcesoria kuchenne bez problemu kupimy w każdym większym markecie.