Wiele osób, które stosują dietę zupową, stara się schudnąć. Ale ważne jest, aby pamiętać, że utrata wagi nie jest jedynym powodem, aby jeść zupę. Jest bogata w składniki odżywcze, które mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca i udaru, takie jak:
Błonnik pochodzący z pełnego ziarna i warzyw pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) błonnik może również pomóc Ci poczuć się sytym i zapobiec przybieraniu na wadze. USDA zaleca, aby dorośli spożywali od 20 do 30 gramów błonnika dziennie.
Substancje te znajdują się w roślinach, w tym w owocach i warzywach, fasoli, orzechach i nasionach. Działają jako przeciwutleniacze – substancje, które chronią Twój organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są związane ze starzeniem się, rakiem i innymi chorobami.
Witamina C pomaga zwiększyć odporność poprzez produkcję białych krwinek, które zwalczają infekcje i chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki (stres oksydacyjny).
Dieta zupy opiera się na idei, że niskokaloryczne jedzenie zachęca do jedzenia mniej. Dieta zupy zazwyczaj obejmuje jedzenie tylko owoców, warzyw i bulionów przez pięć dni na raz. Ludzie, którzy stosują tę dietę mogą również pić herbatę lub wodę w ciągu dnia. Jeśli chcesz zjeść dobrą zupę zajrzyj na stronę https://pracowniababette.pl/.