Warzywa są zdrową żywnością, której możesz jeść dużo. Są one dobre dla Twojego serca, układu odpornościowego i wagi. Warzywa są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości i zadowolenia. Ale niektóre warzywa mają również specjalne właściwości, które sprawiają, że są jeszcze lepsze dla utraty wagi.
- Mają wysoką zawartość wody. Pokarmy bogate w wodę pomagają czuć się pełnym, ponieważ zwiększają objętość pokarmu w żołądku bez dodawania zbyt wielu kalorii.
- Mają niską zawartość cukru. Wiele warzyw ma naturalnie niską zawartość cukru – a te, które nie zawierają dużo cukru, często mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi, ponieważ są wypełnione błonnikiem, który spowalnia, jak szybko węglowodany są wchłaniane do krwiobiegu.
- Mają wysoką zawartość białka. Warzywa z większą ilością białka pomagają kontrolować apetyt poprzez dłuższe uczucie sytości. Niektóre zawierają aminokwasy (składniki budulcowe białka), takie jak lizyna, która może pomóc zmniejszyć ochotę na słodycze i skrobię, ponieważ te produkty nie zawierają zbyt wiele lizyny. Na stronie http://www.warzywa-gacek.pl jest wiele bardzo zdrowych warzyw.
Które warzywa są najzdrowsze?
Zielone warzywa są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów. Są również bogate w błonnik, niskokaloryczne i sodowe oraz pełne przeciwutleniaczy.
- Brokuły: Ten członek rodziny kapustowatych jest bogaty w witaminę C, folian, potas, wapń i błonnik. Jest również niskokaloryczny!
- Szparagi: Szparagi są doskonałym źródłem witaminy K i A, a także manganu. Zawiera również wiele przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
- Szpinak: Szpinak jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu i witaminy K – wszystkie składniki odżywcze, które pomagają utrzymać ostrość mózgu!