W szeroko rozumianym przemyśle często wykorzystywana jest tzw. folia kiszonkarska. Występuje ona zazwyczaj w kolorze biało-czarnym i składa się z aż pięciu warstw materiału. Jej podstawowe zadanie polega na zagwarantowaniu wybranym roślinom idealnych warunków tlenowych i atmosferycznych, niezbędnych do przeprowadzenia procesu fermentacji. W produkcji wysokiej jakości folii kiszonkarskich specjalizuje się m.in. ta konkretna firma z siedzibą w Białej Podlaskiej: http://www.bialpak.pl/pl/rolnictwo/folia-kiszonkarska.
Przeciętna folia kiszonkarska charakteryzuje się zwiększoną wytrzymałością mechaniczną i znakomitą odpornością zarówno na przebicie, jak i szkodliwe działanie promieni słonecznych czy wilgoci. Co istotne, nadaje się do użytkowania niezależnie od pory roku, ponieważ jest niepodatna na temperatury od -45 do nawet +65 stopni Celsjusza. Poza tym wyróżnia się gazoszczelnością oraz dobrą elastycznością. Ze względu na powyższe właściwości stosuje się ją przede wszystkim do skutecznego zakiszania kukurydzy, buraków i wszelkich roślin zielonych – nie tylko świeżych, ale i lekko podwiędniętych. W tym przypadku jej główną rolą jest ochrona kiszonki przed niepożądanym dostępem powietrza, a jednocześnie przyspieszenie utleniania dwutlenku węgla (kluczowego konserwantu). Omawiana folia doskonale sprawdza się ponadto jako: okrycie silosów rolniczych i pryzm oraz kopców wypełnionych bulwami roślin pastewnych (zwiększa wydajność danej konstrukcji), materiał przeznaczony do wyściełania osadników i gnojników gospodarskich, a także podłoże do uprawy grzybów w postaci pieczarek i boczniaków.