Różnice między olejem rafinowanym a nierafinowanym

Coraz więcej osób bardzo świadomie dobiera produkty żywnościowe – z uwzględnieniem sposobu przetwarzania oraz ich składu. Niewątpliwie jest to związane z popularyzowanymi w różnych mediach trendami, które mają na uwadze zdrowy i aktywny styl życia. Jest to na pewno bardzo dobry kierunek, ponieważ odpowiednio zbilansowana dieta ma wpływ na naszą kondycję i dobre samopoczucie. Podczas zakupów warto zwrócić np. uwagę na oferowane przez producentów oleje roślinne. 

Cenne dla zdrowia i urody oleje roślinne

W sprzedaży dostępne są tłuszcze rafinowane i nierafinowane. W wyniku wieloetapowej rafinacji, która odbywa się z wykorzystaniem wysokich temperatur oleje tracą nie tylko wartość odżywczą, ale także smak i zapach charakterystyczne dla danego gatunku oleju. Z kolei produkty nierafinowane, które powstają przy użyciu tradycyjnych metod przetwarzania wyróżnia wysoka zawartość witamin i substancji mineralnych. Warto pamiętać, że olej rafinowany to zawsze produkt znacznie mniej wartościowy.

Tłoczone na zimno tłuszcze nierafinowane zyskały w ostatnich latach ogromną popularność, Wymagający klienci cenią je sobie ze względu na rewelacyjny smak i aromat oraz bogactwo składników odżywczych. W ofertach producentów można znaleźć rozmaite oleje, wytwarzane z różnych roślin. Jednym z takich wyrobów, który wyróżnia się pod względem walorów prozdrowotnych jest olej z pestek dyni dostępny na https://olejarnia-gaja.pl/produkt/olej-z-pestek-dyni/. Nieoczyszczone i nierafinowane oleje mogą być wykorzystywane nie tylko w zdrowej kuchni, ale także jako naturalne kosmetyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden + 10 =