W jaki sposób powstają wina słodkie?

W naszym kraju żyje całkiem sporo osób, które preferują wina słodkie zamiast wytrawnych czy półwytrawnych. Poziom słodkości w tego typu trunkach zależy w ogromnej mierze od zawartości tzw. cukru resztkowego, czyli słodyczy alkoholowej będącej pozostałością po całym procesie fermentacji. Duże znaczenie ma również konkretna metoda produkcji. Jeśli interesują nas doskonałej jakości wina z omawianej kategorii, to można je znaleźć w profesjonalnym sklepie internetowym takim jak https://winostyl.pl/.

Kilka popularnych metod wytwarzania 

Wina słodkie są produkowane w różny sposób, zależny przede wszystkim od danego regionu świata. Wersje botrytyzowane (np. węgierski tokaj) nabierają słodkości pod wpływem specyficznej czerwonej pleśni, która atakuje skórki winogron i sprawia, że zostaje z nich skutecznie odparowana woda. Na końcowym etapie pojawia się koncentracja cukrów odpowiadających za smak trunku. Z kolei w przypadku win alzackich i niemieckich z późnego zbioru (late harvest) słodycz otrzymuje się dzięki zastosowaniu niemal całkowicie przejrzałych winogron.

Jeszcze innym sposobem na uzyskanie pożądanego smaku jest suszenie gron w celu usunięcia z nich wilgoci. Robi się to na specjalnych matach rozłożonych w przewiewnym wnętrzu kontrolowanym przez wentylację, która jest ściśle sterowana komputerowo. W taki sposób powstają m.in. trunki z północno-wschodnich Włoch. Niekiedy dodaje się też spirytus gronowy mający za zadanie powstrzymać rozwój drożdży (Porto, Malaga itp.). Niezależnie od metody produkcji, większość omawianych win smakuje wybornie i może być z powodzeniem podawana do posiłków lub wręczana w ramach prezentu. Godne polecenia są zwłaszcza rozmaite słodkie wina czerwone, dostępne m.in. w sklepie online https://winostyl.pl/wina-czerwone-slodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 + 11 =