Współczesne maszyny używane w piekarnictwie

Piekarnie to miejsca cieszące się ogromną popularnością wśród klientów, ponieważ w naszym społeczeństwie nie brakuje miłośników świeżego pieczywa czy bułek. Do produkcji tych smakowitości używa się specjalistycznych urządzeń i maszyn, pozwalających na szybkie przygotowanie ciasta oraz jego sprawny wypiek. Podstawowym elementem jest oczywiście dobrej klasy piec – najlepiej cyklotermiczny albo obrotowy. Takie urządzenie kupimy w wielu internetowych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Jednym z nich jest np. Ibis.

Bez innowacyjnych rozwiązań ani rusz

Najważniejszym sprzętem w każdej piekarni jest piec wykonany ze stali nierdzewnej, który powinien posiadać co najmniej cztery komory i zapewniać wystarczająco dużą powierzchnię wypieku (minimum 10 m2, w zależności od potrzeb). Najlepiej sprawdzają się modele konwekcyjne, obrotowe oraz modułowe wyposażone w palniki z boku i z tyłu, ponieważ można je z powodzeniem stosować zarówno do chleba, jak i bułek czy wyrobów cukierniczych. Oprócz tego niezbędnym sprzętem jest profesjonalna dzielarka do bułek, dzięki której nie tylko podzielimy ciasto na równe porcje, ale także precyzyjnie je zaokrąglimy. Nie obejdzie się też bez komór i agregatów garowniczych, służących do wstępnego rozrostu i fermentacji ciasta. Inne niezwykle przydatne urządzenia to m.in.:

– mięsiarki spiralne – do szybkiego i dokładnego przygotowania oraz wymieszania ciasta przeznaczonego do wypieku

– automatyczne krajalnice do pieczywa

– maszyny do formowania i dekorowania ciastek

– rogaliciarki i bagieciarki

– wózki do studzenia pieczywa

– zamrażalniki

– miksery planetarne

– przesiewacze do mąki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =