Pierwszą rzeczą, którą należy zauważyć jest to, że nie ma czegoś takiego jak „złe” wino. Każde wino można pić i cieszyć się nim, jeśli nie jest zakorkowane lub zepsute. Ale są wina lepsze od innych i cechy, które sprawiają, że niektóre wina są lepsze od innych.
Wina, które są produkowane z winogron uprawianych w tym samym regionie co wino, które pijesz, będą zazwyczaj miały podobny smak. Powodem tego jest fakt, że klimat i warunki glebowe jednego regionu są zazwyczaj podobne do innych. Wino uprawiane we Francji będzie zazwyczaj smakowało jak inne francuskie wina, ponieważ wszystkie są produkowane z winogron uprawianych na tym samym obszarze.
Oprócz uprawy winogron, dobrzy winiarze wiedzą również, jak przefermentować sok na alkohol, nie niszcząc jego smaku. Proces ten nazywany jest fermentacją i zachodzi, gdy drożdże (rodzaj grzyba) zjadają cukier i przekształcają go w alkohol. Proces ten może trwać od 3 dni do 3 miesięcy, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać napój alkoholowy o wyższej czy niższej zawartości alkoholu (dlatego też istnieje tak wiele rodzajów piwa).
Dobre wina powstają również dzięki zastosowaniu odpowiedniego sprzętu do ich produkcji. Na przykład, jeśli chcesz zrobić czerwone wino to musisz użyć czerwonych odmian winogron; jeśli chcesz białe wino to musisz użyć białych odmian winogron; jeśli chcesz wino musujące to musisz użyć musujących winogron.
Sklep z winem ma w swojej ofercie tylko smaczne wina.