Nietolerowanie laktozy to przypadłość, na która cierpi aż około 30% dorosłych Polaków. Choć sprawa wydaje się błaha, to nie należy jej lekceważyć, ponieważ nietolerancja na laktozę może być przyczyną wielu poważnych schorzeń, taki jak chociażby osteoporoza, astma czy zespół jelita drażliwego. Powszechność produktów mlecznych powoduje, że jest to choroba dość uciążliwa. Z tego właśnie powodu producenci coraz chętniej decydują się na wypuszczanie na rynek produktów, które laktozy nie zawierają, w tym mleka. Jak właściwie takowe mleko powstaje?
Mleko, które jest pozbawione laktozy powstaje na drodze dodanie do mleka enzymu, który rozkłada cukier mleczny – laktazy. W ten sposób laktoza jako tak zwany dwucukier rozkłada się na cukry proste. Jest to więc metoda całkowicie naturalna i polega na procesach, które dzieją się w naturze. Wobec tego należy włożyć między bajki opowieści osób, które są przeciwnikami mleka bez laktozy.
Oczywiście, jeśli jesteśmy w stanie wytworzyć mleko pozbawione laktozy to nic nie stoi na przeszkodzie, by powstawały również inne produkty bez owego cukru, które wymagają do produkcji mleka. Dzięki temu każdy, kto po wypiciu szklanki zwykłego mleka miałby poważne problemy żołądkowe, może cieszyć się ze śmietany, kefirów, twarogów, a także sera oraz innego rodzaju jedzenia, które zawiera w sobie mleko. Rozwój technologii spożywczej sprawił, że nawet osoby z poważną nietolerancją na laktozę mogą bez obaw raczyć się produktami, które praktycznie w ogóle nie różnią się w smaku od tych wykonanych ze zwykłego mleka.
ja nie toleruję laktozy i staram się całkiem nie jeść produktów mlecznych 🙁