Lato zbliża się wielkimi krokami, z czego cieszą się ogrodnicy i gospodynie domowe. Poszczególne owoce będą systematycznie dojrzewać, ciesząc właścicieli ogrodów przydomowych. Ogromną radością dla wytrawnych kucharek będzie tworzenie przepysznych i ekologicznych przetworów domowych, które zaspokoją wybredne gusta domowników. Nic tak nie cieszy w zimowy wieczór, jak samodzielnie przygotowana konfitura, sok lub nalewka.
Przetwory tego typu nie mają nic wspólnego z tymi sprzedawanymi w sklepach. Domowe zawierają sto procent owoców wzbogaconych o naturalne składniki i przyprawy. Sezon rozpoczynają czereśnie i truskawki. Marmolada truskawkowa, dżem z niewielka ilością cukru stanowią rarytas w domowej spiżarni.
Kolejno dojrzewają maliny, borówki amerykańskie, porzeczki najróżniejszych kolorów i odmian. Z nich powstają przepyszne słoiczki przepełnione naturą i smakiem. Maliny w cukrze, podobnie przygotowane słoiczki z innych owoców zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Więcej pracy wymaga przygotowanie soków z owoców. Pyszny sok z borówki zawiera wiele cennych składników. Niestety ogród to nie plantacja borówki amerykańskiej, więc możliwości są ograniczone. Jesienne soki można wykonać z winogron, późnych malin, smakiem zachwyca również syrop z mięty.
Lato to czas zapełniania słoików warzywami. Fasolka, buraczki, cukinia pyszne smakują jako dodatek do zimowego obiadu. Niezapomniany smak kiszonych lub konserwowych ogórków nie jednemu przypomina okres dzieciństwa.
Czy warto przygotowywać przetwory? Oczywiście. Przygotowanie zapasów na zimę jest rodzajem dbałości i troski o zdrowie swoich najbliższych.