Krotki poradnik dla początkującego kawosza

Filiżanka porannej kawy jest niemal obowiązkowym elementem poranka dla wielu z nas. Pomaga nam się dobudzić po ciężkiej nocy, lekko przyspiesza nam puls i pozwala przygotować się do kolejnego dnia w pracy czy w szkole. W ciągu dnia sięgamy po nią, aby dodać sobie energii. Kubek kawy towarzyszy nam zarówno na spotkaniach towarzyskich, jak i w chwilach samotności. Nie zawsze jednak jest równie dobra. Niewłaściwe przygotowana potrafi smakować okropnie i zepsuć nam cały dzień. O czym zatem należy pamiętać, aby przygotować ten napój w jak najlepszy sposób?

Rodzaj i jakość ziaren to fundament dobrej kawy

Pierwszą i najważniejszą kwestią przy przygotowywaniu tego naparu jest wybór odpowiedniego rodzaju kawy. Ziarna tej rośliny mogą zostać przygotowane na wiele sposobów. Stopień palenia będzie odpowiadał za nuty smakowe obecne w naszym napoju. Od niego będzie zależało czy kawa będzie bardziej słodka, gorzka czy kwaskowata. Warto również dodać, iż gatunek kawy ma wpływ na moc i smak naparu. Kawy z gatunku robusta są mniej aromatyczne, ale za to posiadają więcej kofeiny, niż arabika.

Czego potrzebujemy, by zrobić aromatyczną kawę?

Oprócz jakości i rodzaju użytej kawy bardzo istotny jest również sposób, w jaki ją przygotujemy. Na cóż nam bowiem drogie ziarna, kiedy nasze metody parzenia sprawiają, iż napój jest zbyt gorzki lub zbyt słaby? Przede wszystkim, aby wydobyć ich bogaty aromat, dobrze jest zainwestować w ręczne młynki do kawy. Poza tym warto mieć dobrą kawiarkę lub dripper. Dzięki tym akcesoriom będzie dużo łatwiej przygotować smaczną filiżankę kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + 12 =