Nadmierne ilości białego cukru nie tylko negatywnie wpływają na utrzymanie zgrabnej sylwetki, ale są także bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jego nadużywanie może powodować m.in. próchnicę oraz problemu z układem krążenia. Na szczęście istnieją inne rodzaje cukrów oraz jego zamienniki, które można śmiało wprowadzić do swojej codziennej diety.
Jednym z najpopularniejszych zamienników jest stewia. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej słodsza od cukru o nawet 300 razy. Jednocześnie nie zawiera kalorii, dzięki czemu bez przeszkód można ją stosować podczas diety. Cukrem pozyskiwanym z kory brzozy jest natomiast ksylitol. Posiada około 40% mniej kalorii, niż biały cukier oraz niski indeks glikemiczny. Diabetycy oraz osoby stosujące dietę bezcukrową mogą zdecydować się na używanie erytrytolu. Pozyskuje się go przede wszystkim w procesie fermentacji glikolu. Jest zdecydowanie mniej słodki niż cukier i nie podnosi poziomu glukozy. Do słodzenia napojów lub do wypieków można stosować także miód. Mimo, iż ma podobną ilość kalorii do cukru białego, posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim wykazuje on działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, a także świetnie wzmacnia cały organizm oraz układ odpornościowy. Na sklepowych półkach można także spotkać takie zamienniki cukru jak – syrop klonowy, melasę oraz syrop daktylowy. Całkowite wyeliminowanie z diety cukru lub zastąpienie go innymi produktami jest bardzo ważne dla zdrowia oraz utrzymania prawidłowej wagi.