Mleko w proszku to podstawa w wielu domach. Jest łatwe do znalezienia, niedrogie i wygodne. Ale czy mleko w proszku jest bezpieczne?
Mleko w proszku dla niemowląt i małych dzieci to alternatywa dla mleka świeżego. Powstaje poprzez odwodnienie mleka, a następnie zmielenie go na drobny proszek.
Mleko w proszku może być bezpieczne, jeśli kupuje się je od renomowanego producenta, używa w odpowiedniej temperaturze i odpowiednio przechowuje. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej wykorzystać mleko w proszku:
Jeśli jest przeterminowane, nie używaj go. Mleko w proszku może z czasem stracić swój smak lub składniki odżywcze i może spowodować chorobę, jeśli spożyjesz je po upływie terminu ważności.
Najlepiej w lodówce, ale w temperaturze pokojowej też można je przechowywać – nie zostawiaj go tylko na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Ciepło, światło i wilgoć mogą spowodować, że mleko w proszku szybko się zepsuje, więc trzymaj pojemnik pod przykryciem, kiedy go nie używasz i przechowuj go w miejscu, gdzie jest mało światła słonecznego lub ekspozycji na ciepło (np. wewnątrz szafek).
Może to zwiększyć ryzyko rozwoju bakterii w płynie podczas przygotowania. Słodzone napoje mogą również zwiększać pragnienie i powodować odwodnienie, ponieważ zawierają niewiele składników odżywczych, ale za to dużo węglowodanów, które sprzyjają nawodnieniu.